Zwerfdierenopvang in Spanje

Een geruime tijd geleden heb ik 3 maanden lang bij een honden en katten opvang in Spanje geholpen. Het opvangcentrum heet Paws Patas en bevindt zich in Almería. Het was een erg mooie ervaring om mee te mogen helpen in de opvang. Het feit dat de dieren die verstoten zijn een kans krijgen op een nieuw leven en geadopteerd kunnen worden in een liefdevol huis maakt het bijzonder werk.

Wat Paws Patas doet

Het opvangcentrum vangt de zwerfdieren op die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen dan wel achter worden gelaten bij het asiel. Vaak worden dieren in de nacht achtergelaten in een kist of aan een lijn. Dit geldt voor zowel honden als katten. In de ochtend worden de dieren direct in een verblijf ondergebracht en gecontroleerd door de dierenarts. Na enige tijd in quarantaine te hebben gezeten, worden de dieren in een ander verblijf ondergebracht. Dagelijks worden de dieren goed verzorgd en zij krijgen alle liefde en aandacht die ze verdienen. Alle honden en katten blijven net zo lang bij Paws Patas tot dat er een passend baasje voor ze is gevonden. Er is geen tijdlimiet.

Mijn tijd bij Paws Patas

Ik heb een periode van 3 maanden mee mogen helpen bij de verzorging van de dieren. Omdat ik voor langere tijd bleef, kreeg ik de beschikking over een caravan op het terrein. Doordat ik overnachtte op het terrein, zag ik in de ochtend direct als er honden of katten waren achtergelaten bij de poort. Het was hartverscheurend om te zien hoe sommige dieren verminkt waren en angstig stonden te kijken op het moment dat ik aan kwam lopen. Op dat soort momenten zou ik graag willen dat ik met hen kon communiceren om ze gerust te stellen. Ik heb van alles zien binnenkomen en niet één dier deed me minder zeer.

 

Natuurlijk was het wel prachtig om te zien dat de dieren zich steeds vrijer voelden en er beter uit gingen te zien naarmate ze wat langer in de opvang zaten. Ik zag ook hoeveel mensen vanuit Nederland en Engeland eten en spullen opstuurden voor de dieren. Ook het idee dat de dieren naar een geliefd huis toe gaan is geweldig!

Iedere dag stond ik met volle motivatie en plezier op om naar de dieren toe te gaan. Het is enorm dankbaar werk en ik raad het iedereen aan die graag wat wil betekenen voor de dierenwereld.

Hoe een dag eruit zag

Het moment dat ik mijn ogen open deed sprong ik altijd direct mijn bed uit en liep ik snel naar buiten. Zonder eerst in de spiegel te kijken of mijn tanden te poetsen keek ik of er nieuwe dieren bij de poort stonden. Wanneer er dieren bij de poort waren achtergelaten, zette ik ze in een verblijf totdat de andere medewerkers er waren. In die tussentijd ging ik even rustig wat eten en mezelf klaarmaken om daarna naar de dieren toe te gaan.

 

Op het moment dat de andere medewerkers aankwamen, liep ik samen met de andere vrijwilligers die er die dag waren naar voren toe om bijzonderheden te bespreken. Na de korte bespreking ging je dan naar jouw afdeling toe. Daar maakte je de verblijven schoon, gaf je de dieren te eten, vers drinkwater en eventueel medicijnen als dat nodig was.

Tijdens de pauze besprak je weer met de andere medewerkers of er bijzonderheden waren zoals dunne ontlasting enzovoort, zodat iedereen daarvan op de hoogte was. Alle tijd die buiten het schoonmaken en de verzorging overbleef, was voor het spelen en knuffelen met de dieren.

Niet bij iedere afdeling was het even makkelijk om de dieren te verzorgen. Zeker bij de eerste afdeling waar de honden worden geplaatst wanneer ze net binnen komen, is het net even wat anders. Hier moest ik per hok andere kleding aantrekken voordat ik het volgende hok inging. Dit was voornamelijk om te voorkomen dat ziektes zoals Parvo werden verspreid, omdat dit erg besmettelijk is. Bij sommige honden moest ik zelfs helemaal douchen nadat ik in het hok was geweest voordat ik naar andere honden toe kon. Ondanks dat het natuurlijk een heel gedoe was, deed ik het met liefde en was ik graag bij de dieren.

 

Ik zag vaak dat de honden opknapten, maar ook zag ik sommige honden achteruit gaan. Ik heb zoveel mogelijk geduld, liefde en aandacht gegeven aan alle dieren waar ik voor heb mogen zorgen in die tijd. Ik kijk tevreden terug op deze tijd.

Zelf graag wat doen voor deze dieren?

Kijk op de website van Paws Patas en neem contact met hen op. Wil je liever een donatie doen in plaats van een tijdje mee helpen? De medewerkers en de dieren zijn met ieder klein beetje hulp al enorm blij!!