Waarom puppy's onweerstaanbaar zijn

Waarom vinden we puppy’s schattig?

Het is vast erg herkenbaar voor veel mensen dat je een puppy enorm schattig vindt. Op het moment dat je de puppy ziet, dan wil je hem waarschijnlijk direct knuffelen en niet meer loslaten. Dit is een bekend psychologisch verschijnsel en wordt “cute aggression” genoemd.

Waar komt “cute aggresion” vandaan?

Het is nog niet helemaal duidelijk waar het gevoel vandaan komt. Tot nu toe wordt er gedacht dat het door een kortsluiting in de hersenen komt. Door de dopamine die vrijkomt op het moment dat we iets schattig vinden krijgen we een goed gevoel. Bij te extreme positieve emoties zullen onze hersenen hier automatisch op reageren om de gevoelens de onderdrukken. Er kan een tegenovergestelde emotie op dat moment ontstaan (agressie). De agressie kan zich op het moment van enorme schattigheid uiten in het gevoel dat je wilt bijten of knijpen in de schattige puppy. Niet iedereen ervaart dit gevoel even sterk. Zo zal ook niet iedere persoon het gevoel krijgen dat ze de puppy helemaal fijn moeten knijpen.

Even van de schattige puppywolk afkomen

Met dank aan de cute aggresion worden de extreme positieve gevoelens dus onderdrukt. Daardoor blijven we niet wegkwijnen in de schattige puppy. We worden soort van wakker geschud door onze hersenen, wat zich kan uiten in bijvoorbeeld de bovengenoemde voorbeelden. Het is natuurlijk ook de bedoeling dat je voor het diertje kunt zorgen en niet continu blijft kijken hoe lief hij is.

Als we kijken naar momenten waarop we andere emoties laten zien dan wat we daadwerkelijk voelen, reageren onze hersenen op dezelfde manier. Dit kan gebeuren wanneer we bijvoorbeeld een hele mooie film kijken met een prachtig einde of bij een bruiloft aanwezig zijn.  Je kunt dan bijvoorbeeld gaan huilen van blijdschap. Dit is weer om het evenwicht te herstellen van de overweldigende emoties en de blijdschap in dit geval onder controle te houden.

Schattigheid heeft een belangrijke functie

Mensen vinden vanuit instinct baby’s vaak schattig. Dit werkt bij puppy’s ongeveer hetzelfde. Op het moment dat we weten dat iets een baby is ( kwetsbaar ), zal ons instinct ons aansporen om de puppy te verzorgen en beschermen.

Ze hebben ook een aantal dezelfde kenmerken als baby’s. De puppy’s hebben bijvoorbeeld een hoofd dat in verhouding met de rest van het lichaam redelijk groot is. Verder liggen de grote ogen dicht bij de neus en bewegen de jonge hondjes meestal wat onhandig. Het drukke en speelse karakter maakt het allemaal nog schattiger. Wat de puppy’s nog als extraatje hebben is dat ze lekker pluizig en zacht zijn, waardoor het NIET aaien van het diertje bijna onmogelijk kan lijken!

Niet alleen puppy's zijn schattig

Er wordt gezegd dat de schattige uiterlijke kenmerken van de dieren ( en mensen ) een evolutionaire aanpassing is om de overlevingskans te vergroten. Wij vinden niet alleen de puppy’s schattig, maar ook de kittens, biggetjes en natuurlijk onze eigen baby’s. Deze uiterlijke kenmerken zijn hoogstwaarschijnlijk ook de reden waarom er bijvoorbeeld een luipaard een antilopenjong zou kunnen gaan verzorgen. Dit verschijnsel heeft zich ook ECHT voorgedaan in de natuur, waardoor wij dit verhaal op een prachtige manier kunnen eindigen!! :D